zaterdag 20 maart 2010

Georgisch Goud

Everzwijn, armband. Nationaal Museum Tbilisi, Georgië.

Dit fijnzinnige, miniscule everzwijntje siert de uiteinde van een gouden armband uit het oude Colchis, een gebied dat aan de voet van de Kaukasus lag in wat nu Georgië is. Het is een van de 150 schitterende gouden, zilveren en bronzen objecten die te zien zijn in de bijzondere tentoonstelling Goud uit Georgië – De mythe van het Gulden Vlies in het Drenths Museum in Assen van 6 maart t/m 27 juni 2010.

In de Griekse oudheid was Colchis, dat een hoogstaande metaaltechniek kende, beroemd om zijn legendarische goudschatten. Het trok handelaren en avonturiers aan. De meest legendarische was de Griekse held Jason uit de mythe van het Gulden Vlies.

De maker van dit zwijntje, beperkt in zijn mogelijkheden door de functie —het was een sieraad dat gedragen moest worden— heeft zowel de vorm als de oppervlakte textuur sterk gestileerd, zonder de kenmerken van het wilde zwijn uit het oog te verliezen. Let bijv. Op de zwaarder behaarde rug en flanken en de veel gladdere afgewerkte poten; daaruit spreekt kennis van het dier.

 

www.drentsmuseum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten