dinsdag 25 mei 2010

Alfred Kubin


Alfred Kubin (Oostenrijk 1877 -1959) – Het leven inrijden, pentekening 23 x 35,7 cm (1947) Oberösterreichischer Landesmuseum, Linz

Kubin was een nerveuze, gevoelige man die een zelfmoordpoging deed op het graf van zijn moeder, vervolgens het leger inging, er door een inzinking weer aan ontsnapte, de kunstacademie in München bezocht en ook weer voortijdig verliet, kortstondig lid was van Der Blaue Reiter, waarna hij zich afwendde van de avantgarde. Zijn latere leven kenmerkte zich vooral door de grote hoeveelheden illustraties die deze tekenaar, graficus, aquarellist maakte voor meer dan 170 boeken. Het satirische tijdschrift Simplicissimus voorzag hij van 350 litho's (steendrukken) die als illustratie dienden. Daarnaast schreef hij zelf meerdere boeken en legde een enorme grafiekverzameling aan.

Kubin was sterk beïnvloed door het werk van Rops, Redon, Munch, en vooral Max Klinger, die hij zijn leven lang trachtte te evenaren. Tegenwoordig gaan we een beetje schouderophalend voorbij aan zijn macabere en soms ironische fantasieën en droombeelden waarin vrouwelijke genitaliën vaak een rol spelen. Na de Anachluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland werd zijn werk als Entartete Kunst verboden.

Kubin toont hier op humoristische wijze het varken als lastdier. In afbeeldingen waarin het varken als lastdier fungeert, zijn het vaak naakte vrouwen, kabouters of clowns die het dier berijden. Hier lijkt de madam de leiding te hebben, met het zweepje in de hand, terwijl de man achterop op een kamergeleerde lijkt, met leesbril, kalotje en pantoffels, die onverstoorbaar zijn krant leest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten