zondag 31 oktober 2010

Thomas Couture


"De realist" 1865

olieverf op doek

46 x 38 cm.

Van Gogh Museum, Amsterdam

Thomas Couture ( 1815 -  1879) was een Frans schilder en docent in de beeldende kunst.

"Coutures vergelijking tussen een varken en Jupiter roept de vraag op naar de definitie van schoonheid.Eeuwenlang waren de door de Grieken en Romeinen geïdealiseerde en onsterfelijk gemaakte goden en godinnen de belangrijkste esthetische modellen. Een varkenslichaam stond daar diametraal tegenover en werd geassocieerd met bijbelse gruwelen.

Om kritiek te kunnen uiten op de realisten moest Couture een varkenskop realistisch schilderen, waarin hij voortreffelijk slaagde.Voor een schilder is het vrijwel even moeilijk een menselijk gezicht te schilderen als een varkenskop,  hoewel een varkenskop misschien net wat moeilijker is, omdat het onderwerp minder vertrouwd is  dan een menselijk portret."


uit: "Beestachtig mooi" ,kijken naar dieren ,1750-1900

L.Lippincott en A. Blühm

Yossi Waxman


"Adoration of the pig"acryl/canvas


Yossi Waxman was born in Jaffa and raised in Jerusalem. He studied philosophy and history of art at the Hebrew University, and graduated from the graphics and video art departments of the Bezalel Academy. He presently lives with his spouse, looking after his home and two dogs. He has so far published seven books - five novels and two children's books.

onbekende maker XIX


techniek, jaartal en afmetingen onbekend.

onbekende maker XVIII


Indonesisch aardewerk uit de 15e eeuw.

een vroeg voorbeeld van een "piggy bank".

woensdag 27 oktober 2010

onbekende maker XVII


"Je Su , the pig is put to death"


kleuren-houtsnede uit de Qing-dynastie ( China) , 19e eeuw.

Uit de collectie van "Church Missionary Society Archives".


Chinese propaganda tegen buitenlanders.

Mike Dubisch


"Pigs and science"

afmetingen, jaartal, techniek onbekend.


Mike Dubisch ( 1971) is een Amerikaanse illustrator.


www.mikerubisch.com

Michael Sowa II


"Varkenssoep"

techniek,jaartal, afmetingen onbekend.

H.M.Brock


"The pigs of the parson's wife "

jaartal, techniek, afmetingen onbekend.

Henry Matthew Brock (11 July 1875 – 1960) was  een Engelse illustrator en landschapschilder.

Hij illustreerde Charles Dickens' "Great Expectations". Ook illustreerde hij boeken van Arthur Conan Doyle's boeken over Sherlock holmes .

Deze illustratie hoort bij een oud verhaal van een onbekende auteur , waarin besmettelijke ziektes  bij vee soms "genezen" werd door de dieren door een vuur te drijven.Alhoewel hierbij ook dieren stierven door brandwonden, werd toch gedacht dat het voor de overblijvende dieren genezing bracht .

In dit geval wilde de vrouw van de dominee hieraan niet meewerken, wat zij kenbaar maakte door haar huis verlicht te laten: de traditie wilde dat in alle huizen de vuren uit waren gemaakt, voordat in een afgezette straat een vuur was aangestoken.

De varkens van deze vrouw stierven allen...

Een dergelijk vuur werd in Engeland destijds een "need-fire "genoemd.



maandag 25 oktober 2010

onbekende maker XVI


titel, afmetingen,jaartal, techniek onbekend.

Marc Cawood


"A pigs life"olieverf op doek,2009, 55x65cm.


"Pigs natural habitat is woodland, in intelligence and awareness they are equal to dogs and are very social animals who live in large groups.To confine a dog permanently inside a cage too small for him or her to turn around, would be considered by our society as a grave act of vile cruelty, yet this is the standard treatment for most mother pigs who live inside our intensive farms today".


www.markcawood.com

onbekende maker XV


"Happy as a pig in shit".

vrijdag 22 oktober 2010

Christien Meindertsma

 
miscellaneous-hair-bread: Protein from pig hair is used to soften dough in
the production of bread. It is also known as L-cysteine.

PIG 05049

Christien Meindertsma has spent three years researching all the products made from a single pig. Amongst some of the more unexpected results were: Ammunition, medicine, photo paper, heart valves, brakes, chewing gum, porcelain, cosmetics, cigarettes, conditioner and even bio diesel.

Meindertsma makes the subject more approachable by reducing everything to the scale of one animal. After it's death, Pig number 05049 was shipped in parts throughout the world. Some products remain close to their original form and function while others diverge dramatically. In an almost surgical way a pig is dissected in the pages of the book - resulting in a startling photo book where all the products are shown at their true scale (1:1).


www.christienmeindertsma.com

Lia van Rhijn



TUINVARKEN



Sinds ik een boek over het droeve leven van slachtvarkens heb geschreven, krijg ik varkentjes in allerlei gedaanten cadeau. Ik heb nu een sleutelhanger en een balpen met varkenskopjes die knor zeggen, als je erop drukt. Een ander cadeau was een kastje met schuifladen die een varkenskopje als handgreep hebben. Ik heb pluchen varkens gekregen, plastic varkens, spaarvarkens en siervarkens. Maar het mooiste varken had ik al.

Het is van aardewerk en het woont al bijna tien jaar op mijn balkon. Het komt uit het atelier van Lia van Rhijn en er bestaan maar een paar exemplaren van.

Een van hen staat bij Lia zelf in de tuin en is danig beschadigd. Toch is hij mooi. Er groeit mos op zijn flanken en hij is min of meer één geworden met de natuur.

Mijn varken heeft ook te lijden gehad. De oren zijn een paar keer gebroken door de wind, de regen en misschien is er ook wel eens iemand in dronkenschap over gestruikeld.

Ik heb een gulle hand van schenken. Vooral als we op zomeravonden op het terras kunnen eten, vloeit de wijn. Er is daar niet zoveel ruimte om te zwalken en het varken staat op een tamelijk prominente plaats. Allicht breekt er wel eens wat.

Soms werd het oor weer ferm bevestigd, maar er is ook al eens een minder vaardige klusjesman mee aan de slag gegaan. Toen hing het oor een beetje. We hebben er nog een pleister opgeplakt en die constructie heeft het opmerkelijk lang gehouden. Op een dag waren er twee oren kapot. Dat was geen gezicht.

De man die zich over de reparatie ontfermde, heeft een ingrijpende operatie verricht. Hij heeft tandenstokers gebruikt om de oren te verankeren en heeft ze daarna met gips aangesmeerd. Niet alleen kwamen de oren weer stevig aan het varkenshoofd te zitten, hij heeft ook de sporen van zijn werk zorgvuldig uitgewist door wat modderachtige verf over het litteken te smeren en over de rug van het varken. Je zou zweren dat het zojuist heeft liggen zoelen in een heerlijk modderpoeltje.

De eerste jaren van zijn verblijf op mijn balkon was ik onbekommerd over zijn levensomstandigheden. Maar nu hij op leeftijd komt, maak ik mij zorgen of hij niet zal bevriezen in de winter. Als de vorst begint, haal ik hem binnen en staat hij naast de bank. Hij heeft dan uitzicht op zijn kleine koninkrijk, waar de gure wind inmiddels blaast en het water in de bloembakken bevroren is.

Hem kan niets gebeuren en als de kou uit de lucht is, mag hij weer naar buiten. Sommige kunstwerken komen stilletjes tot leven.



Yvonne Kroonenberg



www.kunstduo.nl

donderdag 21 oktober 2010

Heide Hatry





Pig skin  portaits.


My intention with the work was to make it as life-like as possible, vivid and sometimes disposed in positions suggesting movement. I used untreated pigskin to cover a sculpture I had made out of clay, with raw meat for the lips and fresh pig eyes in order that the resulting portrait would appear as if it were looking at the viewer with a vital expression which the photographer had just captured at that moment. In fact, a photographer taking a picture of a model does more or less what I've done with my sculptures: the model will be made up, its hair will be done, appropriate lighting and pose will be chosen, etc. Or, if you prefer, what I am doing is reminiscent of what a mortician does in preparing a corpse for viewing: creating the illusion of life where there is none.


www.heidehatry.com

Theo Zwinderman V


"Bertie, Ernie en Ukkie" pastel en collage, 70 x 90 cm.1998


Jaren geleden was ik op zoek naar een model voor een kinderboek over een hangbuikzwijntje.Ik kwam hem tegen op een boerderij, hier niet ver  vandaan.Het varken heette Winston, omdat de eigenaresse hem erg op Winston Churchill vond lijken( die ook een groot varkensliefhebber was, wat ook op deze blog is te lezen) .

Winston was nogal dik en deed daarom niet veel anders dan slapen.Wat hij ook heerlijk vond, was met een harde bezem over zijn rug gekriebeld  te worden.De man van de eigenaresse had hem opgehaald van een politiebureau in Rotterdam,waar hij zijnde gedumpt, terecht was gekomen. 

Ook scharrelden op de boerderij nog drie andere, zeer oude hangbuikzwijntjes rond, genaamd Bertie, Ernie en Ukkie. Bertie had eerst Bert geheten, maar bleek toen ze drachtig werd, toch geen beer te zijn....

De drie zwijntjes deden mij erg denken aan laaghangende, gerimpelde ballonnen( When pigs can fly....) en daarom besloot ik de poten niet te tekenen( die trouwens toch al nauwelijks zichtbaar waren) om dit te onderstrepen.

Inmiddels zijn allen opgestegen naar de grote varkenshemel...




www.theozwinderman.nl

Han van Hagen


ets, 10 x 10 cm. 1999


Varken.


Een hond ziet naar zijn baas op, een poes kijkt op hem neer. Alleen

het varken beschouwt de mens als zijn gelijke. En terecht. Al zijn

we familie van de apen, we leven als de varkens. Alleseters onder

elkaar. Een hapje hier, een hapje daar. Altijd op zoek. Altijd willen

weten hoe het zit.


Kijk een varken in de ogen en je ziet jezelf. Een scharrelaar, vol

onvervuld verlangen. Waartoe zijn varkens op aarde? Waar is een

varken goed voor? Alleen voor de dood?


Op een varken kun je niet rijden, melken is een uitzichtloos gedoe,

een zeug legt niet eens eieren. Een zeug legt biggen. Maar die, die

zijn ergens heel goed in. In jou aankijken. Met die blik.


Midas Dekkers


www.kunstduo.nl

maandag 18 oktober 2010

Chris Moser


"Het varken als proefdier", jaartal, afmetingen en techniek onbekend.


HAD JEZUS EEN HEKEL AAN VARKENS? 

Dit lijkt een profane en schockerende  vraag.Maar Jezus was natuurlijk ook een jood, waarvoor de kosher-wetgeving gold en die hield in dat het varken onrein was en daarom niet gegeten mocht worden.

Bovendien staat in het nieuwe testament van de bijbel het verhaal, waarin Jezus boze geesten uitdrijft bij iemand, waarop deze boze geesten bezit nemen van een kudde varkens, die zich vervolgens massaal in een meer storten en verdrinken.

Een minder bekend verhaal over Jezus en varkens stond in de voorloper van de huidige bijbel en was één van de legendes rondom Jezus' jongelingsdagen.Deze legende vertelt hoe Jezus kinderen,die zich in een oven hadden verstopt, door hem waren omgetoverd  in biggetjes en dat een groep varkens, die verderop liepen, veranderd waren in deze kinderen.

Deze legende stond mede aan de basis van het antisemitische gedachte, dat joden varkens zagen als "betoverde kinderen' en daarom geen varkensvlees aten ,maar wel zo nu en dan een christelijk kind als surrogaat...

Het  Christendom stond het eten van varkensvlees wel toe, maar vernietigde in Europa wel de heidense, Germaanse cultuur die rondom dit vruchtbaar dier werd gehouden.

Oskar Panizza stelt in zijn boek "Das Schwein"dat voor het Christendom de vrouw en het varken dit gemeen hadden; het sexuele werd in een bespottelijk en obsceen licht en in een "duivels"perspectief gesteld.( denk aan afbeeldingen van heksen op varkens).

Hij stelt ook dat Kerstfeest en Pasen (  licht-geboorte/wederopstanding) eerder een heidense en fallische varkenssymboliek hadden.

Volgens hem was "De opstanding van Jezus"eerder "De opstanding van het varken".

Nog een korte noot: dat het varken een evenhoevig dier is, dat niet herkauwt, zoals de joodse wetgeving stelt, klopt niet.Er bestaat ook een herkauwend varken( het Hertzwijn of Babyrousa babyrussa uit Azië) en er bestaat een eenhoevig varken, het Amerikaanse varkensras"Mulefoot"genaamd, dat evenals de Kune Kune varkens klepeltjes onder zijn kin draagt.


Theo Zwinderman




Franz Marc 2


Titel, jaartal, afmetingen onbekend.

onbekende maker XIV


"Heksen op een varken", houtsnede  ,1612

E.H. Landseer


"A French Hog", jaartal en afmetingen onbekend.

De ets is door anderen met de hand ingekleurd en is een zogenaamde "restrike etching".

Dit houdt in, dat deze afdruk na de officiële,  genummerde oplage is gedrukt.

Vaak wordt zo'n oplage romeins genummerd.

jamie wyeth


"Portrait of a pig ", 1970


Jamie Wyeth( 1946) is de zoon van de beroemde, Amerikaanse kunstenaar Andrew Wyeth( 1917-2009) , waarvan ook een schilderij op deze blog staat.

Jamie heeft zelf ook een hobby-varken, Baby Jane genaamd.


www.jamiewyeth.com

Onbekende maker


Romeins beeldje  van een  jonge vrouw op een varken.

donderdag 14 oktober 2010

Lizz Wright


"A kiss for Christmas"1981. 60 x 48 cm, olieverf op doek

Richard Willenbrink


Uit de serie "Carcasses and meat ", pastel


www.richardwillenbrink.nl

Peter Donkersloot


"Varkentje"


www.peterdonkersloot.nl

Maartje Meerman


"Made in China"olieverf, 2008


www.maartjemeerman.nl

Paul Gauguin 2


"Landschap met zwarte varkens en een Tahitiaanse vrouw ", olieverf op doek ( 1891) 

Pat Weaver


aquarel op papier

Jef MacNelly



"PIG-O-WAR " 

Jeffrey K. MacNelly ( 1947-2000)

Jeffrey MacNelly was een Amerikaanse cartoonist, die drie keer de Pullitzer-prijs won.Hij was ook de maker van de populaire comic-strip "SHOE ".


Pig-O-War refereert aan Man-O-War, een  historisch  gevechtsschip.



 Jeffrey hield van historie en boten, maar was niet bepaald een fan van oorlogvoeren-daarom plaatste hij dit varkensachtig oorlogsschip diep met zijn enkels in de modder...

 

Elizabeth Mills


titel onbekend

24 x 24 cm. acrylverf

Hans Gissinger


"Beauty mask of the day" 


www.hansgissinger.nl

Hans Hogendoorn


"Hog"  1999

40 x 50 cm.

olieverf op paneel


www.hanshogendoorn.nl

Osirisvarken


Votief varkentje uit de Osiris-tempel te Abydos, 3100-2686 v.Chr. British Museum.


  


In het oude Egypte verkeerde het varken in de historische tijd in dezelfde tweeslachtige positie als in Syrië en Palestina, al springt op het eerste gezicht de onreinheid ervan meer in het oog dan de heiligheid. Volgens de meeste Griekse schrijvers verafschuwden de Egyptenaren het varken en beschouwden zij het als een smerig en weerzinwekkend dier. Als iemand een varken ook maar in het voorbijgaan aanraakte, stapte hij meteen met kleren en al de rivier in om de smet af te wassen. Men geloofde dat het drinken van varkensmelk melaatsheid veroorzaakte. Het was varkenshoeders, ook al waren zij geboren Egyptenaren, verboden een tempel te betreden; en zij waren de enige personen voor wie zo'n verbod gold. Niemand zou ooit zijn dochter aan een varkenshoeder uithuwelijken of met de dochter van een varkenshoeder trouwen; varkenshoeders trouwden onder elkaar.

Toch offerden de Egyptenaren eenmaal per jaar varkens aan de maan en aan Osiris; en zij offerden ze niet alleen, zij aten ook hun vlees, terwijl zij op geen enkele andere dag van het jaar varkens offerden of hun vlees nuttigden. Degenen die te arm waren om op deze dag een varken te offeren bakten koeken van deeg en offerden die als substituut.


Dit kan nauwelijks anders worden verklaard dan door de veronderstelling dat het varken een heilig dier was, dat eenmaal per jaar door zijn vereerders sacramenteel werd gegeten.


uit: De gouden tak "frazer, www.sint antoniusabt.nl

zondag 10 oktober 2010

Paul McCarthy 2


"Piggies"( 2007) 

Uit de serie "Inflatables"

Nanouk Weijnen


"Scharrelvarken ", 150 x 150 cm. olieverf op doek


Nanouk Weijnen (1973) , opleiding: Academie beeldende kunsten, Tilburg


ZO MOOI ALS EEN VARKEN.

Ik heb als dierenschilder en -liefhebster een groot zwak voor het varken. Omdat dit dier vaak wordt afgeschilderd als vies, lui en dom probeer ik het varken zo mooi, lief en karaktervol mogelijk op het doek te zetten. Zo wil ik de mensen ervan bewust te maken dat een varken meer is dan een lekker speklapje.

www.nanoukweijnen.nl

zaterdag 9 oktober 2010

Wim Delvoye


 Arielle
2006
70 x 160 x 40 cm
stuffed tattooed pig

 Love
48, 120, 64 cm
Stuffed Tattooed Pig


Wim Delvoye (Wervik, België, 1965) is een hedendaags Vlaams kunstenaar die woont en werkt in Gent.

Het werk van Delvoye kenmerkt zich door een grote interesse in ambachtelijke, niet direct met kunst verband houdende, productieprocessen. Vaak speelt ironie ook een grote rol. Delvoye heeft een grote interesse in het banale, zoals excrementen. Hij houdt wel van provocatie en confrontatie, van grappen en grollen. Maar tegelijkertijd is zijn kunst uiterst serieus en zorgen zijn creaties voor discussie. Wim Delvoye confronteert uitgeholde beelden van de populaire cultuur met zichzelf en het verleden. Maatschappelijke ordeningen en klassen worden vaak met elkaar vermengd: hij jongleert met 'hoge' en 'lage' cultuur. Hij zet logica op zijn kop. Hij speelt een subtiel spel van betekenissen en associaties. Het varken bijvoorbeeld, is een dier dat in oorsprong in het wild leefde en een schrander dier is. In onze tijd is het verworden tot een industrieel product, een bleekroze evenknie van de naakte blanke mens, een spreekwoordelijk boegbeeld van stompzinnigheid.

Op documenta IX in Kassel ( 1992) toonde hij getatoeëerde varkens, die hij met assistentie van een dierenarts onder narcose behandelde. De getatoeëerde varkens transformeerden zich alzo tot kunstwerk met een toegevoegd copyright. Het slachten ervan is dus niet toegestaan en strafbaar. De kunstenaar stelt hoge eisen aan de omstandigheden waaronder de varkens tentoongesteld worden. Zo is er onder meer gezorgd voor ruim voldoende plaats, een gezellig nachtverblijf en zelfs een gezelschapsvarken (dat overigens niet getatoeëerd is).


vrijdag 8 oktober 2010

Ada Breedveld


"To the market"( 2009)

50 x 60 cm.

acryl op canvas

Ada Breedveld ( 1944) 

Vaak verbeeld ik in mijn werk vogels, vissen, honden, katten, schaapjes en tja, ook varkens.

Deze zijn dan het gezelschap van vrouwen die er buitengewoon genoegen in beleven, samen te zijn.

In symbiose vullen zij mijn doeken, immer gelukkig in hun bestaan.


De biggen staan symbool voor rijkdom, welvaren en vruchtbaarheid, zo ook mijn dames die staan voor deze feminine waarden.




www.adabreedveld.nl

Marjolein Oosterheerd


"Nurture"  60 x 70 cm, olieverf op MDF


Marjolein Oosterheerd( 1970) .Opleiding ABK Minerva te Groningen.

Ik heb destijds dit schilderij gemaakt met de achterliggende gedachte , dat het afgebeelde varken zowel met de melk uit haar tepels haar biggen voedt, maar ook met haar vlees de mensen voedt.
Een rare gedachte, maar het is wel de werkelijkheid.
An de kleur roze had ik in eerste instantie een hekel, maar het spreekt de mensen toch tot de verbeelding in relatie met het varken.De kleur roze is hierdoor bijna symbolisch,maar ook schattig .


www.marjoleinoosterheerd.nl
www.creativityatwork.nl

Jacinto Guevara


"Carlos and The Pig"( 1996)

acryl op paneel

60 x 70 cm.


Dolores Chiappone


"Pig lady"1932 

afmetingen en techniek onbekend.

Linda L. Herzog



When Pigs Fly (2004) 75 x 90 cm. olieverf op paneel

 

 "It's time those pigs are flying. Four pigs/hogs, a red river hog, common north american pig, wart hog and very endangered western black forest hog are flying with moth and butterfly wings among the clouds. An hourglass at the end of a silk rope indicates that it is time. "