maandag 18 oktober 2010

Chris Moser


"Het varken als proefdier", jaartal, afmetingen en techniek onbekend.


HAD JEZUS EEN HEKEL AAN VARKENS? 

Dit lijkt een profane en schockerende  vraag.Maar Jezus was natuurlijk ook een jood, waarvoor de kosher-wetgeving gold en die hield in dat het varken onrein was en daarom niet gegeten mocht worden.

Bovendien staat in het nieuwe testament van de bijbel het verhaal, waarin Jezus boze geesten uitdrijft bij iemand, waarop deze boze geesten bezit nemen van een kudde varkens, die zich vervolgens massaal in een meer storten en verdrinken.

Een minder bekend verhaal over Jezus en varkens stond in de voorloper van de huidige bijbel en was één van de legendes rondom Jezus' jongelingsdagen.Deze legende vertelt hoe Jezus kinderen,die zich in een oven hadden verstopt, door hem waren omgetoverd  in biggetjes en dat een groep varkens, die verderop liepen, veranderd waren in deze kinderen.

Deze legende stond mede aan de basis van het antisemitische gedachte, dat joden varkens zagen als "betoverde kinderen' en daarom geen varkensvlees aten ,maar wel zo nu en dan een christelijk kind als surrogaat...

Het  Christendom stond het eten van varkensvlees wel toe, maar vernietigde in Europa wel de heidense, Germaanse cultuur die rondom dit vruchtbaar dier werd gehouden.

Oskar Panizza stelt in zijn boek "Das Schwein"dat voor het Christendom de vrouw en het varken dit gemeen hadden; het sexuele werd in een bespottelijk en obsceen licht en in een "duivels"perspectief gesteld.( denk aan afbeeldingen van heksen op varkens).

Hij stelt ook dat Kerstfeest en Pasen (  licht-geboorte/wederopstanding) eerder een heidense en fallische varkenssymboliek hadden.

Volgens hem was "De opstanding van Jezus"eerder "De opstanding van het varken".

Nog een korte noot: dat het varken een evenhoevig dier is, dat niet herkauwt, zoals de joodse wetgeving stelt, klopt niet.Er bestaat ook een herkauwend varken( het Hertzwijn of Babyrousa babyrussa uit Azië) en er bestaat een eenhoevig varken, het Amerikaanse varkensras"Mulefoot"genaamd, dat evenals de Kune Kune varkens klepeltjes onder zijn kin draagt.


Theo Zwinderman
Geen opmerkingen:

Een reactie posten