vrijdag 12 november 2010

Klaas Werumeus Buning


"Beer", 2009

olieverf op paneel, 60x70 cm.


Geboren en opgegroeid tussen de meren in Workum, Friesland op de boerderij van mijn ouders.

Met paarden groot geworden, muziek gemaakt en veel gelezen en allerlei opleidingen gevolgd, maar het klopte nooit helemaal tussen droom en werkelijkheid...

Opleiding tot kunstschilder op Koninklijke Academie voor de Beeldenden Kunsten in Den Haag, vanaf de jaren negentig semi professioneel en tevens werkzaam met gevangenen en later met gehandicapten en sinds 2004 ben ik voltijds als kunstenaar bezig.

Woon en werk deels in groot atelier in Pietersbierum ( bij Harlingen) en deels in Groningen, met af en toe langere perioden in Spanje.

Ik schilder af en toe varkens, ongeveer van begin jaren nul, in de tijd van de ruimingen van wege de varkenspest. Paarden en koeien en konijnen en egels schilder ik ook , dieren zijn een dankbaar onderwerp om te schilderen,de levende have om het huis, zeg maar.Bij varkens het gaat vooral om hoe ze kijken, ze komen uit een wereld van onschuld en vertrouwen en een wereld van vreten en slapen,en intussen schijnen ze ook nog vreselijk intelligent te zijn. Het schilderij van de varkensbeer gaat over die onthutsende ogen, wat lodderig en vermoeid, ook wat arrogant. Hij heeft weer wat moois gemaakt.


www. werumeusbuning.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten