zaterdag 27 februari 2010

Herman Kruyder

Herman Kruyder (1881 - 1935) De varkensdoder, olieverf 56 x 68,5 cm (ca. 1925) Van Abbemuseum, Eindhoven

Dit rond 1925 ontstane doek toont een décor van kleurfragmenten die huizen, schuren, bomen en varkens voorstellen, met op de voorgrond het grijnzend masker van, ja wie? De boer? De slachter? Voor de varkens in elk geval de Dood in hoogst eigen persoon. Met recht kunnen we zeggen dat dit schilderij geen idyllische pastorale van het plattelandsbestaan verbeeldt, maar die macabere dans die de relatie tussen mens en varken verbeeldt. Aan een vriend vertelde Kruyder eens over het krijsen van een varken dat geslacht werd, en hoe het door het vredige dorp sneed.

Kruyders stijl en zijn voorkeur voor felle kleurvlakken wordt toegeschreven aan de invloed van “der Blaue Reiter”, een Expressionistische schildergroep opgericht door Kandinsky en Marc die in de jaren voor de eerste wereldoorlog in München werkzaam was. Zijn voorkeuren kunnen evengoed toe te schrijven zijn aan zijn opleiding als glazenier. Pas laat begon Kruyder met schilderen, en werkte met name in het landschap in de omgeving van Haarlem.

Geplaagd door depressies die zijn schilderijen zowel als zijn gedachten bepaalden, maakte Herman Kruyder in 1935 een eind aan zijn leven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten