woensdag 10 februari 2010

Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn (1606-1669) - Zeug bij de slager, ets en droge naald (1643)

Deze schitterende, onvoltooide ets van Rembrandt toont een zeug en haar onvermijdelijke lot. Op de achtergrond wordt de slacht voorbereid, duidelijk te zien is de kromstok waaraan het karkas later ‘op de leer’ zal worden opgehangen. De afgebeelde kinderen vermaken zich met het vastgebonden dier; één jongen lijkt een varkensblaas vast te houden, die zou hij volgens sommige bronnen met een stokje aan het doorprikken zijn. De ets zou dan een vanitas-voorstelling zijn, symbolisch voor de vergankelijkheid van het leven. De jongen zou evengoed een ‘foekepot’ in handen kunnen hebben, een volks-muziekinstrument dat gemaakt werd van een varkensblaas.

Het varken is aan alle poten vastgebonden en ook nog eens aan een in de grond geslagen paal. Meestal worden varkens òf afgebeeld met vastgebonden poten òf met een poot vastgezet aan een paal. Hier is dus geen ontkomen mogelijk, en dit varken lijkt dan ook geheel te berusten in haar lot.

Opvallend zijn de ‘klepeltjes’ of ‘klokjes’ onderaan de kin, die zie je tegenwoordig alleen nog bij geiten en bij varkens alleen nog bij het Kune Kune ras uit Nieuw Zeeland. Het doel van de klepeltjes in onduidelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten