woensdag 10 februari 2010

Onbekende maker II

Time to slaughter. Politieke cartoon uit 1912.

In spotprenten is het varken een dankbaar symbool voor politici, politieagenten en kapitalisten. Blijkbaar is dat de ergste belediging die te bedenken is. Het onderstreept ook wel de verwantschap tussen varken en mens.

Bij het ‘kapitalistisch zwijn’ komt er nog een extra dimensie bij: het kapitalisme in Amerika zou in handen van joden zijn, en aangezien voor joden het varken onrein is, worden ze zo dubbel getroffen. De verbeelding van het kapitalisme als vet varken heeft natuurlijk ook te maken met het spaarvarken. Spaarpotten bestaan al sinds mensenheugenis, maar het spaarvarken is vrij recent in Engeland ontstaan. In oud Engels betekende het woord “pygg” een type klei dat gebruikt werd voor huishoudelijke producten als kruiken. Hierin verzamelden mensen geld en zo kregen ze de benaming “pygg jars”. In de 18e eeuw veranderde de spelling van “pygg “ in “pig” en werd de “pygg jar” via “pig bank” het huidige “piggybank”.

Het spaarvarken is te vergelijken met het varken: beiden worden gevuld met ‘waardeloos’ materiaal, nl. centen in de één en menselijke voedselresten in de ander. Als ze ‘vetgemest’ zijn worden ze geslacht: voor het varken valt letterlijk het doek, het spaarvarken wordt stukgeslagen met een hamer. Tenslotte: een spaarvarken met een afsluitdop is dus eigenlijk geen ‘echt’ spaarvarken meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten