woensdag 7 juli 2010

Grandville


Grandville (Frankrijk 1803-47) - uit: “Scènes de la vie publique des animaux”, handgekleurde lithografie

Onder het pseudoniem Grandville werd Jean Ignace Isidore Gérard een van de bekendste karikaturisten van de 19e eeuw. Hij zette zijn korte carrière in beweging door de uitgave van enkele thematische mappen met lithografische tekeningen. De 3e portfolio, Les Métamorphoses du jour uit 1828, vestigde zijn reputatie als een briljante tekenaar met een fijnzinnige, doch bijtende absurde humor. In 70 scènes steekt Métamorphoses de draak met de maatschappij; Grandville gaf zijn figuren dierenkoppen die menselijke karakteristieken weergaven, en wist daarmee de ‘comédie humaine’ zoals hij die zag op de punt van zijn schoen te nemen

Zijn instinct voor politieke provocatie, gekoppeld aan absurde maar desondanks bijtende satire, maakte dat hij een veelgevraagd politiek illustrator werd voor belangrijke geïllustreerde tijdschriften als L’Artiste, Le Charivari en La Caricature —totdat het instellen van censuur van politieke spotprenten in 1835 dat onmogelijk maakte. Daarna wijdde hij zich aan boekillustraties. Zo illustreerde hij o.a. de fabels van La Fontaine, Don Quixote, Gulliver’s Reizen en Robinson Crusoe. Daarnaast bleef hij lithografische series publiceren, waaronder “La Vie privée et publique des animaux”.
Zijn tekeningenserie “L’Autre Monde” worden wel gezien als zijn meest originele omdat ze het pure surrealisme benaderen, ver voor de opkomst van een door de geschriften van Freud gedomineerd tijdperk. Hij werd dan ook door de Surrealisten uit het begin van de 20e eeuw, een goede 60 jaar na zijn dood, als een betekenisvolle inspirator omarmd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten