Har Sanders (Nederland 1929-2010) – Waddinxveen, pentekening 40 x 30 cm. (1962)
Har Sanders is 12 mei jl. In zijn woning in Oude-Pekela overleden.
Tijdens vervangende dienstplicht aan de Rijkspsychiatrische Inrichting in Eindhoven ontmoette hij Frank Letterie, die hem stimuleerde om te gaan tekenen. Letterie ontwikkelde zich later tot beeldhouwer, Sanders ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en behaalde in 1958 het diploma in de richting ‘illustratief'. In 2003 exposeerden beiden in het Museum voor figuratieve kunst 'De Buitenplaats' in Eelde.
Sanders maakte zeefdrukken, schilderijen, tekeningen, linoleumsneden en etsen. In de jaren 60 behoorde hij tot de kunststroming Hyper- of Fotorealisten, en exposeerde o.a. in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Bekend van hem zijn grote wandschilderingen van boerenbont patronen (van de theedoeken) in bijv. betonnen parkeergarages. In 2007 exposeerde hij in het Helmondse Speelhuis, waar hij een tentdoekschildering op de wanden en het plafond had gemaakt van achthonderd vierkante meter. In 2009 ging een grote overzichtstentoonstelling in Museum Møhlmann in Appingedam van start. Burgemeester Meindert Schollema van Pekela speldde hem in het museum de versierselen van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op.
In de jaren 60 werkte hij veel naar landschap en dieren in de omgeving van Waddinxveen; uit deze periode stamt deze tekening.
maandag 17 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten