Friedrich Müller, genaamd 'Maler Müller' (Duitsland 1749-1825) - Schweine, ets (ca. 1785)
Schilder, graveur en dichter uit de Strum und Drang-periode, een culturele ‘storm’ in Duitsland in de tweede helft van de 18e eeuw. Na zijn studie aan de academie van Mannheim werd Müller door keurvorst Karl Theordor van de Pfalz en Beieren benoemd tot hofschilder. Hij raakte bevriend met dichters als Lessing, Wieland en Schiller; Goethe prees zijn tekeningen en illustraties als uitingen van een originele geest. In 1805, na een periode van grote armoede, werd hij als hofschilder aangesteld door de Beierse kroonprins en latere koning Ludwig I.
Sturm und Drang was een door jongere intellectuelen aangedreven protestbeweging tegen autoriteit en traditie. Het kenmerkte zich door een aanbidding van het ‘genie’ gespeend van verfijnde, ‘Franse’ cultuur, en het diep geloven in de oerdriften als motor van de natuur en de mens. Emotio in plaats van ratio.
Misschien is het te simpel om in deze ets van een groepje wilde zwijnen die zich onder druk van een groeiende bevolking teruggetrokken hebben in een moeras, het symbol te zien voor de helden van de Sturm und Drang epoche, nl., krachtig en compromisloos —dus alles behalve voorzichtig— en sterk gebonden aan de aarde.
maandag 5 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten