dinsdag 27 april 2010

Edvard Munch

Edvard Munch (Noorwegen 1863-1944) - Omega en het varken, lithografie (1909)

Noorse kunstschilder, grote voorman van het Expressionisme, aanvankelijk beïnvloed door het Impressionisme en Symbolisme. Munch legde zich vooral toe op het uitbeelden van de menselijke angsten en onzekerheden, en de tegenstrijdigheden zoals leven en dood, de verticale en de horizontale lijn en beweging en stilstand in zijn schilderijen te verenigen. De felle kleuren en expressieve lijnvoering, samen met zijn onderwerpskeuze, hadden grote invloed op de ontwikkeling van het Expressionisme.

Deze litho komt uit de serie verbeeldingen van ‘Alfa en Omega’ uit 1909. De fabel in het kort: Alfa en Omega zijn de enige mensen op een eiland. De vrouw Omega heeft omgang met verschillende dieren, waarna de man Alfa haar uit jaloezie doodt.

Enige citaten: “Omega werd terneergeslagen en bedroefd omdat ze niet alle dieren van het eiland kon bezitten en ging in het gras zitten en weende bittere tranen. Toen stond ze op en rende verbijsterd het eiland rond tot ze een varken tegen kwam. Ze knielde neer en verborg haar lichaam in zijn lange, zwarte haren en zij en het varken keken elkaar aan.”

“Op een dag kwamen haar kinderen naar hem toe; een nieuwe generatie schepselen die op het eiland waren opgegroeid, en ze noemden hem “Vader”. Het waren kleine slangen en apen, varkentjes, roofdieren en dingen die half mens half dier waren.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten