zondag 18 april 2010

Theo Zwinderman - Is dit een varken? JA, DIT IS EEN VARKEN.Is dit een varken? JA , DIT IS EEN VARKEN!


Op deze twee pasteltekeningen is Tony te zien , in hoge mate “een varken “.

Tony was een Yorkshire-zeug uit het Swieneparredies in Nieuw-Scheemda , waarvan ik destijds alle varkens geportretteerd heb.

Het Swieneparredies is een informatie-centrum over het varken. Er is een bonte verzameling aan varkens te zien, vaak van zeldzame rassen. Ook heeft het een grote collectie boeken,verzamel-objecten, enzovoorts rondom het varken, kortom: een must voor iedere varkensliefhebber !

Deze twee pasteltekeningen waren als pedanten van elkaar bedoeld, maar zijn uiteindelijk afzonderlijk verkocht. Eigenlijk jammer, want ik wilde het verschil in uitdrukking en de “menselijke”overeenkomst tussen deze twee portretten laten zien.

In de gapende Tony zien ook velen een lachend varken, maar lachen doet een varken alleen op winkelpui van een slagerij....

In mij zoektocht door “Varkenswonderland “ben ik de meest bizarre dingen tegengekomen , niet alleen in de kunst, maar ook in religies en de maatschappij, vroeger en nu.

Hoe is het toch mogelijk dat wij het varken zo dubbel zien ?

Aan de ene kant vinden we het een roze knuffel als big en wordt het verpersoonlijkt als kind of volwassene, aan de andere kant wordt het behandeld als product , dat na een treurig bestaan van een half jaar in een schuur wordt geslacht en opgegeten ?

Hoe zijn we zo geconditioneerd geraakt , dat wij deze twee werelden zo van elkaar gescheiden houden?

Tot nu toe ben ik er nog niet achter gekomen en misschien hoort dit tot de grote raadsels van de mensheid. In ieder geval eet ikzelf geen vlees meer.


Theo Zwinderman & Swieneparredies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten