donderdag 8 april 2010

Jo Koster

Jo Koster (1868-1944) - Zwolse biggenmarkt, potlood 12 x 21 cm (ca. 1902-10))

Na haar opleiding aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam en de academie in Rotterdam bracht zij jaren door in Parijs en Brussel, centra van de moderne ontwikkelingen in de kunst rond 1900. Tot het einde van haar leven bleven de thema’s die toen à la mode waren, nl. het leven van boeren en vissers haar bezig houden. Op zoek naar het ‘authentieke’ werkte Koster in Laren, Giethoorn, Hattem en Staphorst. In die jaren van beginnende vrouwenemancipatie, dat vooral bij jonge intellectuelen aansloeg, ondernam de onafhankelijke kunstenares ook verre reizen naar Italië, Frankrijk, Zwitserland en Engeland om te schilderen.

Ze maakte vooral figuurstukken en landschappen in een Pointillistische stijl ontleend aan o.a. Ferdinand Hart Nibbrig en van Gogh. Ze voorzag in haar onderhoud met lesgeven, het maken van portretten en het schrijven van reisverslagen voor o.a. de Zwolsche Courant.

De hier afgebeelde schets is er een zonder verfijning, inderhaast ter plekke gemaakt, a.h.w. een getekend ‘snapshot’ dat het leven laat zien zoals het was. Halfwas biggen zijn hier in grote manden bijeengebracht zodat de kopers ze kunnen beoordelen voor de aanschaf. Koster woonde van 1902 tot 1910 in de provinciestad Zwolle, toen een belangrijke regionale veemarkt en handelsplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten