dinsdag 15 juni 2010

Fernando Botero

Fernando Botero (Colombia 1932) - Stilleven met varkenskop, olieverf op doek 155 x 187 cm (1968)

Schilder en beeldhouwer van dikke figuren die vaak lijken te zweven, en daardoor geenszins zwaar lijken. Zijn schilderijen doen komisch aan en kunnen ook ontroeren, wat de reden kan zijn dat ze zo toegankelijk zijn voor een groot publiek.

In dit stilleven lijkt het varken als in een circustruc zijn kop door het laken te steken en naar de toeschouwers te lachen. De vliegen vertellen echter een ander verhaal: het hoofd is reeds in ontbinding en de lach blijkt de grijns van de dood. Het doet denken aan de roman “Lord of the Flies” van William Golding, waarin een op een eiland gestrande groep jongens een varkenskop op een stok spietsten en zodra het omringd wordt door vliegen het aanbidden als Heer der Vliegen, hetgeen een andere naam is voor Beëlzebub, of de duivel.

In plaats van de gebruikelijke appel heeft het varken hier een olijf in de bek dat, als de kop wordt opgetild, in het openstaande laatje zal rollen. Heeft iemand een idee wat het krammetje bovenin de kop van het varken betekent?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten