zaterdag 5 juni 2010

Marcel Warmenhoven

Otto. Styrofoam, vlas, epoxyhars 140 x 80 x 50 cm (2004) Particuliere collectie
Sus Scrofa. Styrofoam, epoxyhars, sisaltouw, sigaretten-as 115 x 65 x 45 cm (2005) Particuliere collectie
Jachttrofee. Styrofoam, epoxyhars, rotan 90 x 45 x 50 cm (2007) Hoofdkantoor OPP, Den Haag

Marcel Warmenhoven
(Nederland 1954)

In 2004 gaf een Nederlands echtpaar opdracht om voor hun landgoed in Normandië een beeld te maken dat verwijst naar de culturele achtergrond van de locatie. Die wordt omgeven door uitgestrekte velden waar vlas geteeld wordt. Als tegendraads antwoord op die vraag ontwierp ik een wild zwijn waarvan de huid uit strengen vlas bestaat die met epoxyhars gefixeerd zijn op een robuuste vorm van kunststofschuim. Een beeld om de boeren die verbeten strijd voeren tegen dit schadelijke dier te tergen. De onverzettelijkheid die het uitstraalt deed de eigenaren besluiten het beest Otto von Bismarck te noemen.

Voor Sus scrofa gebruikte ik kunsthars waarin stukjes uitgeplozen sisal touw zijn geplakt. Als pigment gebruikte ik sigaretten-as.

Voor de vergader- en ontvangstruimte van het hoofdkantoor van het Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke Sector (OPP) in Den Haag in een statig achttiende-eeuws herenhuis met houten balkenplafond en monumentale schouw zocht men een beeld dat voor gasten in één oogopslag de sfeer van de ruimte zou onderstrepen. Met een knipoog naar de interieurs van welgestelden uit die tijd maakte ik een jachttrofee in de vorm van een zwijnekop boven de schoorsteenmantel. De kop is gemaakt van epoxyhars aangebracht op een vorm van styrofoam met daarin gedrenkt stukken pitriet uit de zittingen van rotanstoelen.

Marcel Warmenhoven


www.marcelwarmenhoven.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten